Loading...

Isteni tojássárgája koszorúk

A tojássárgájás koszorú a cseh cukrászat egyik retró slágere. A finom tojássárgájás krémmel megkent, rántott tésztából készült bolyhos desszert története a 16. századig, Katalin de' Medici francia királynő udvaráig nyúlik vissza. A következő sorokból megtudhatod, honnan származik a koszorú, hogyan készítheted el otthon, és milyen cukrászati eszközökkel könnyítheted meg a tökéletes tojássárgájás krém elkészítését a koszorúkhoz.

25.6.2024

A tojássárgájás koszorúk édes története

Tészta tésztaa tojássárgájás koszorúk alapja, először a 16. században jelent meg, és azóta egész Európában elterjedt. A tészta felfedezését a franciáknak tulajdonítják, míg az olaszok úgy vélik, hogy a tészta tőlük származik. Bármi is legyen az igazság, egy dolog biztos: a koszorúk minden európai szívét meghódították. És itthon a becsületes cukrászdák jelképévé váltak.

Hogy pontosan hogyan jöttek létre a tojássárgakoszorúk, talán soha nem derül ki. Ennek a különleges édességnek a gyökerei azonban valószínűleg a már említett Franciaországba vezethetők vissza.

A francia cukrásziparban nagyon népszerű volt (és az is) a tészta. A koszorúkkal rokon desszertek a következők profiterole, croquembouche vagy éclairsEzek a desszertek a koszorúkkal együtt az udvar kulináris örökségének gazdag részét képezték. Medici Katalinaki II. Henrik uralkodása alatt, 1519 és 1589 között volt Franciaország királynője.

Tippek a tökéletes tojássárgájás koszorúkhoz

1. Teteje

A tészta előkészítést igényel, de nem kell aggódnia miatta. Az alapfolyamat lényege, hogy lisztet adunk a forrásban lévő folyadékhoz, hogy egy gombóchoz hasonló tésztát kapjunk. A lisztnek minél több folyadékot kell magába szívnia, hogy aztán a sütőben gőzt képezzen, amitől a tészta felfújódik.

  • A koszorúk összetevői mindig szobahőmérsékleten kell feldolgozni. A tojásokat legalább fél órával előtte vegyük ki a hűtőből.

  • Használjon valódi vajat és tejet. A helyettesítő anyagok (pl. margarin) hátrányosan befolyásolhatják az állagot és az ízt.

  • Szitálja a lisztet. Így könnyebb, lágyabb tésztát kapunk.

2. A koszorúk sütése és formázása

A koszorúk készítésekor fontos néhány szabályt betartani, hogy a koszorúk egyforma méretűek, kerekek és szimmetrikusak legyenek.

3. A tojássárgájás krém elkészítése a koszorúkhoz

  • Forraljuk a tejszínt két-három percig. Ha rövidebb ideig főzzük, akkor keményítős íze lesz, ha tovább főzzük, akkor a krém hígulni kezd.

  • Krém óvatosan felverjükhogy sima és habos legyen.

A tojássárgájás koszorúk receptje

A kéreghez szükséged lesz rá:

  • 125 ml víz

  • 125 ml tej

  • 125 g vaj

  • 160 g sima liszt

  • 3 nagy tojás (kb. 150 g)

  • Csipetnyi só

  • Egy teáskanál búzadara cukor

Eljárás:

  1. Tegyük a vizet, a tejet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasba. Keverjük össze és forraljuk fel a keveréket.

  2. Adjuk hozzá az átszitált lisztet, és keverjük erőteljesen, amíg a tészta elkezd leválni az edény oldaláról, és sima masszát képez. Ez körülbelül 3 percet vesz igénybe.

  3. Tegyük át a tésztát egy tálba, és hagyjuk kihűlni olyan hőmérsékletűre, hogy az ujjunkkal bele tudjuk tartani, közben időnként megkeverjük.

  4. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyiket alaposan verjük bele, amíg sima és fényes tésztát kapunk.

  5. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Egy nagy csillag alakú hegyű sütőzacskó segítségével formázzon kb. 7 cm átmérőjű koszorúkat egy sütőpapírral bélelt tepsire.

  6. Süssük kb. 25 percig, amíg aranybarnára sül. A sütés első 15 percében ne nyissa ki a sütőt. Sütés után vegyük ki a koszorúkat, és hagyjuk teljesen kihűlni.

  7. A kihűlt koszorúkat vízszintesen vágjuk fel.

TIPP: A tésztából készült koszorúk jól tűrik a fagyasztást. Süssön nagyobb mennyiséget, és fagyassza le későbbi felhasználásra. Amikor szükség van rájuk, csak készítse el a krémet, és a koszorúk gyorsan elkészülnek.

Hozzávalók a tojássárgájás krémhez:

  • 250 ml tej

  • 50 g búzadara cukor

  • 2 tojássárgája

  • 35 g kukoricakeményítő

  • 30 g vaj

  • 5 g vaníliapaszta vagy 1 vaníliarúd

  • Reszelt citromhéj

  • 80-100 g tejszínhab (35-40%)

Eljárás:

  1. Egy tálban verjük fel a tojássárgáját a cukorral, a vaníliapasztával és egy kevés tejjel, majd keverjük bele a keményítőt és a citromhéjat.

  2. A maradék tejet a vajjal együtt felmelegítjük, és amikor a tej forró, állandó keverés mellett lassan ráöntjük a tojássárgájás keverékre.

  3. Tegyük vissza a keveréket a lábosba, és állandóan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik (buborékosnak kell lennie).

  4. A krémet tegyük át egy tálba, fedjük le fóliával úgy, hogy az érintse a krém felszínét, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára.

  5. A kihűlt tejszínt felverjük, és egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • 210 g porcukor

  • 20 ml citromlé

  • 10 ml rum

Eljárás:

  1. Tegyük a porcukrot, a citromlevet és a rumot egy tálba, és kézzel addig dörzsöljük, amíg sima, sűrű mázat nem kapunk.

  2. Mártsuk a koszorúk tetejét a cukormázba, csepegtessük le, és állítsuk meg.

Befejezés

  1. A koszorúk aljára a cukormázat a következőkkel kenjük. sütőzacskó segítségével Fújjuk rá a tojássárgájás krémet.

  2. Fedjük be a koszorú felső felével.

  3. A kész koszorúkat hűtőbe tesszük, és tálalás előtt enyhén porcukorral meghintjük.

TIPP: A KOSZORÚK ELKÉSZÍTÉSE SORÁN A KOSZORÚKAT A KÖVETKEZŐ MÓDON KÉSZÍTHETJÜK EL: 1: Ha egy kicsit fel akarja dobni a koszorúkat, próbálja meg hozzáadni friss gyümölcsökkelpéldául eperrel, málnával, sárgabarackkal vagy őszibarackkal, hogy frissességet és érdekes ízt adjon.

A koszorúk a cukrászati hagyományok egyik kincse. Néhány trükkel és a megfelelő eszközökkel Ön is élvezheti őket, akár kezdő pék, akár tapasztalt cukrász. Ha minőségi cukrászati eszközöket keres a tojássárgájás koszorúk készítéséhez, látogasson el webáruházunkba. OZDOBDORT.czahol mindent megtalál, amire szüksége van.

@parent